Criteriile de selectie a unui scaner intraoral

Criteriile de selectie a unui scaner intraoral

Scanerele intraorale reprezintă o parte esențială a cabinetelor stomatologice moderne, oferind o alternativă digitală precisă și comodă la amprentele dentare. 

Tehnologia digitală a revoluționat întregul proces, de la amprentele digitale rapide și precise la posibilitatea de stocare și manipulare facilă a datelor.

Lucrul cu un scaner intraoral într-un cabinet stomatologic poate oferi nenumărate beneficii bine stabilite atât pentru medic, cât și pentru pacient. Când sunt efectuate corect, amprentele digitale s-au dovedit a fi la fel de precise sau chiar mai precise decât tehnicile analogice de amprentare. Dar să nu uităm că nu putem și nici nu este indicat să excludem metoda tradițională. Tehnologiile au ca scop de a facilita lucrul stomatologic dacă cunoaștem să le combinăm cu tehnicile analogice.

Printre avantajele majore ale scanerelor intraorale se numără precizia ridicată, viteza de scanare optimizată și confortul sporit pentru pacienți. Amprentele digitale pot fi create rapid și fără a provoca reflexul de vomă, ceea ce face experiența mai plăcută pentru pacienți. De asemenea, acestea oferă posibilitatea obținerii imediate a unei imagini  pentru medici, permițându-le să evalueze și să ajusteze procedura în timp real. Scanările pot fi rotite și mărite, iar unele sisteme evidențiază zone posibil reduse sau insuficiente pentru confortul medicului stomatolog în timpul unei lucrări dentare.

Odată cu creșterea numărului de opțiuni și producători pe piață, medicilor stomatologi le poate fi dificil să aleagă cel mai potrivit scaner intraoral. Pentru a ajuta medicii stomatologi să facă cea mai bună alegere pentru cabinetul lor, criterii importante de selecție ar trebui luate în considerare, cum ar fi:

- viteza scanerului,

- fluxul de lucru,

- dimensiunea și greutatea dispozitivului,

- prețul și criteriile de update la aplicație

- capacitățile software

- cu sau fără fir.

Inteligența artificială (AI) este încorporată în toate scanerele de top, permițându-le să alinieze rapid ocluzia de la 5 până la 10 secunde, însă este de menționat faptul că unele scanere îndepărtează oricare artefacte întâlnite în timpul procesului, în timp ce altele ar necesita editare după scanare. 

Majoritatea scanerelor funcționează bine pentru pacienții dentați, totuși, medicii stomatologi ar trebui să realizeze că nu toate scanerele pot captura cu acuratețe totală arcadele edentate, deoarece unele performează mai bine decât altele și anume posibilitatea de a alipi imaginile cu precizie atunci când există o lipsă evidentă de repere. Arcadele fără dinți în totalitate sau cu spații lipsă foarte mari reprezintă o provocare din cauza unor diferențe clare de la o imagine la alta. Scanerele cu câmpuri vizuale mai mari (Vezi Primescan) sunt de obicei mai bune la îndeplinirea acestei funcții. Inteligența artificială încorporată în software joacă, de asemenea, un rol cheie în această privință.

Prețul și cerințele de abonament sunt, de obicei, principala barieră pentru stomatologi.

Și costurile de abonament trebuie considerate înainte de achiziționarea unui scanner intraoral, deoarece există diferite opțiuni disponibile. Piața pare să se îndrepte către eliminarea taxelor anuale; cu toate acestea, multe companii încă percep taxe de update.

Unele scanere oferă o gamă largă de opțiuni diferite de planificare a tratamentului, cum ar fi simulări ortodontice și design digital. Altele au software de bază cu aplicații minime, iar acestea încep să rămână în urmă.

Fluxul de lucru tipic presupune completarea fișei și a detaliilor pacientului, scanarea lucrării, a dinților antagoniști și, în final, scanarea ocluziei.

Ceea ce diferențiază unele scanere de altele sunt funcțiile pe care le oferă dincolo de funcția de bază de a lua o amprentă digitală. Funcții precum designul digital, simularea ortodontică, compararea scanărilor în timp, detectarea adaptării coroanei și diversitatea bibliotecii de morfologii de dinți sunt acum disponibile în cazul anumitor scanere.

Scanerele intraorale sunt disponibile fie în configurații fără fir, fie cu fir. Avantajul celor fără fir este că procesul de scanare este în general mai plăcut și mai simplu. Firele nu stau în cale, dar totuși, durata de viață a bateriei și conexiunea sunt probleme ce trebuie rezolvate.

În contextul acestui articol, dorim să menționăm trei dintre cei mai renumiți producători de scanere intraorale:

* Primescan Dentsply Sirona: Notabil pentru viteza sa de scanare și softul optimizat de lucru, Primescan Dentsply Sirona este o alegere populară pentru performanța sa excepțională.

* i700 Medit: Cunoscut pentru versatilitatea sa, i700 Medit oferă opțiuni atât cu fir, cât și fără fir, adaptându-se nevoilor diferitelor cabinete stomatologice.

* Aoralscan 3D Shining: Considerat cel mai convenabil din punct de vedere al prețului, Aoralscan 3D Shining oferă o calitate superioară la un preț accesibil, reprezentând o soluție eficientă și de încredere pentru mulți profesioniști din domeniu.

În final, alegerea unui scaner intraoral reprezintă o investiție importantă pentru orice cabinet stomatologic modern, ajutând la îmbunătățirea calității serviciilor și la creșterea satisfacției pacienților. Dacă merită sau nu să investești într-un scaner, tu decizi, însă clinicile stomatologice care nu aplică DIGITALUL pierd teren.

Latest posts